Βόμβα καλογεράκη το video με τίτλο ΒΓΑΛΕ ΤΑ ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΒΡΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ! , με μιά συσκευή μέτρισης ποσότητας ακτινοβολίας ανά τεκταγονικό μετρο με τα νορμάλ στα 10 μικροβάτ , Ομως μετάει στο αυτί του συντάκτη μια ισύ ακτινοβολίας της τάξης τών 1000 - 2000 μικροβάτ , και η ακτινοβολία αυτή εκπέμπει συνεχώς μιλάς δε μιλάς - Από την άλλη το Ινστιτούτο Φυσικής του Ηνωμένου Βασιλείου εξηγεί ότι το bluetooth εκπέμπει μικρή ποσότητα ακτινοβολίας με τη μορφή εξαιρετικά υψηλών συχνοτήτων ραδιοκυμάτων στην περιοχή από 2,402 GHz έως 2,48 GHz. Τα ασύρματα ακουστικά εκπέμπουν σημαντικά λιγότερη ακτινοβολία από τα τηλέφωνα. εδω μπαινει και ο όλος Μή ιονίζουσα ακτινοβολία. - Τί ισχίει τελικά ???
Πρόσφατα βίντεο με δεκάδες χιλιάδες προβολές έθεσαν θέμα ασφάλειας επιπέδου ακτινοβολίας για τα Blue tooth ασύρματα ακουστικά σου» και συγκέντρωσε πολλούς θεατές, αλλά και μια συζήτηση για το αν τα ασύρματα ακουστικά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, απώλεια μνήμης, κόπωση και άλλα προβλήματα υγείας. Αρκετές κοινωνικές πλατφόρμες έχουν αφαιρέσει αυτά τα βίντεο, δηλώνοντας ότι διαδίδουν ιατρική παραπληροφόρηση. Υπάρχει όμως κάποια αλήθεια σε αυτούς τους ισχυρισμούς;
Ερευνώντας στο διαδίκτιο διαπίστωσα ότι η απάντηση δεν ήταν απολύτως σαφής. «Αυτή είναι μια πολύ συχνή ανησυχία και ερώτηση που ακούω από ασθενείς. Θέλουν να μάθουν αν κινδυνεύουν επειδή χρησιμοποιούν ασύρματες συσκευές», είπε ο νευρολόγος κ. Navid Wagl, ο οποίος πιστεύει ότι η σύντομη απάντηση είναι ότι μάλλον δεν είναι αυτή η μόνη αιτία.
το Ινστιτούτο Φυσικής του Ηνωμένου Βασιλείου εξηγεί ότι το bluetooth εκπέμπει μικρή ποσότητα ακτινοβολίας με τη μορφή εξαιρετικά υψηλών συχνοτήτων ραδιοκυμάτων στην περιοχή από 2,402 GHz έως 2,48 GHz. Τα ασύρματα ακουστικά εκπέμπουν σημαντικά λιγότερη ακτινοβολία από τα τηλέφωνα.
«Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές πληροφορίες για να πούμε με βεβαιότητα ή να γνωρίζουμε αν αυτό είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει», είπε ο Δρ Wagl.
Παρά το γεγονός ότι τυγχάνουν ευρείας αποδοχής από τους καταναλωτές, πρόκειται για μια σχετικά νέα τεχνολογία και το σύντομο χρονικό διάστημα σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που εξακολουθούν να μην γνωρίζουν για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά για άτομα που τα χρησιμοποιούν για ώρες κάθε μέρα.
Προς το παρόν, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ λέει ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν αιτιώδη σύνδεση μεταξύ της χρήσης ασύρματων συσκευών και του καρκίνου ή άλλων ασθενειών. Όσοι αξιολογούν τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση ασύρματων συσκευών συμφωνούν ότι περισσότερες και πιο μακροπρόθεσμες μελέτες θα πρέπει να διερευνήσουν εάν υπάρχει καλύτερη βάση για τα πρότυπα ασφαλείας από ό,τι χρησιμοποιείται σήμερα. Και το Ινστιτούτο Φυσικής του Ηνωμένου Βασιλείου εξηγεί ότι το bluetooth εκπέμπει μικρή ποσότητα ακτινοβολίας με τη μορφή εξαιρετικά υψηλών συχνοτήτων ραδιοκυμάτων στην περιοχή από 2,402 GHz έως 2,48 GHz. Τα ασύρματα ακουστικά εκπέμπουν σημαντικά λιγότερη ακτινοβολία από τα τηλέφωνα. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι τα ακουστικά bluetooth εκπέμπουν 10 έως 400 φορές λιγότερη ακτινοβολία από τα smartphone.
Τι λέει η Ελλάδα για αυτό
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) τα ενσύρματα εξαρτήματα αποδέσμευσης χεριών (hands free) επιτρέπουν τη μετάδοση των ακουστικών μόνο συχνοτήτων που είναι απαραίτητες για να επικοινωνούμε.
Δεν αναμεταδίδουν δηλαδή τα εξαρτήματα αποδέσμευσης χεριών την ακτινοβολία στο κεφάλι μας.
Τα ασύρματα εξαρτήματα τεχνολογίας bluetooth εκπέμπουν πολύ μικρότερη ακτινοβολία σε σχέση με το κινητό τηλέφωνο, επειδή η απόσταση ανάμεσα στο ακουστικό bluetooth και το κινητό τηλέφωνο είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την απόσταση ανάμεσα στο κινητό τηλέφωνο και το σταθμό βάσης.
Έτσι, η επιβάρυνση του κεφαλιού από τη χρήση τους είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με αυτή που υπάρχει όταν χρησιμοποιείται απευθείας το κινητό τηλέφωνο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ισχύς εκπομπής των συσκευών bluetooth είναι της τάξης του 1mW στη συχνότητα των 2.45 GHz.
Επισημαίνεται ότι και στις δύο αυτές περιπτώσεις το κινητό δεν παύει να λειτουργεί ως πομπός, δηλαδή εκπέμπει ακτινοβολία όπως θα έκανε αν ήταν σε επαφή με το αυτί.
Για το λόγο αυτό έχει μεγάλη σημασία η θέση στην οποία τοποθετείται το κινητό κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με hands free ή bluetooth.
Θεωρητικοί υπολογισμοί αλλά και μετρήσεις έχουν δείξει ότι η ένταση της ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων που απορροφάται όταν ο χρήστης απομακρύνει τη συσκευή από το κεφάλι του και το σώμα του μειώνεται δραστικά.
Τοποθετώντας τη συσκευή σε απόσταση μισό μέτρο από το κεφάλι, η απορροφούμενη ενέργεια από το κεφάλι μπορεί να μειωθεί κατά 100 φορές.
Προβλήματα υγείας λόγω ασύρματων ακουστικών
Μάλιστα, από τότε που η χρήση ασύρματων ακουστικών έχει γίνει τόσο δημοφιλής, η κ. Collins λέει ότι τα ακόλουθα προβλήματα υγείας έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό:
Απώλεια ακοής
«Όταν φοράτε ακουστικά, φέρνει μια πηγή ήχου πιο κοντά στο τύμπανο, το οποίο μπορεί να αυξήσει την ένταση πιο δυνατά από το προγραμματισμένο», λέει η κ. Κόλινς.
Εμβοές
Η χρήση ακουστικών αυξάνει τον κίνδυνο εμβοών ή συνεχούς κουδουνίσματος στα αυτιά.
Απόφραξη από κερί
Η συσσώρευση κεριού από το αυτί μπορεί να είναι πρόβλημα, ανάλογα με τον τύπο των ακουστικών και το σχήμα και το μέγεθος του ακουστικού.
Μόλυνση
Η συνεχής χρήση ακουστικών εισάγει επίσης μικρόβια στον ακουστικό πόρο όπου αναπτύσσονται στο ζεστό, υγρό περιβάλλον του εσωτερικού αυτιού σας, το οποίο μπορεί να είναι καταλύτης για μολύνσεις του αυτιού.
Ο πόνος
Εάν φοράτε ακουστικά για πολύ καιρό ή εάν δεν ταιριάζουν στα αυτιά σας, μπορεί να προκαλέσουν πόνο και ενόχληση και περιστασιακές πληγές στον ακουστικό πόρο.
Τόσο η κα Collins όσο και ο Dr Wagl λένε ότι οι ίδιοι χρησιμοποιούν ασύρματα ακουστικά κατά καιρούς και νιώθουν σίγουροι για την ασφάλειά τους, παρόλο που τα χρησιμοποιούν με μέτρο. Για να παραμείνετε στην ασφαλή ζώνη, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε την επίσημη σύσταση που η κ. Collins αποκαλεί τον «κανόνα 60/60»: Περιορίστε τη χρήση ακουστικών στα 60 λεπτά, σε ένταση που δεν υπερβαίνει το 60 τοις εκατό της μέγιστης έντασης. Στη συνέχεια κάντε ένα διάλειμμα από το να τα φορέσετε για τουλάχιστον 60 λεπτά πριν τα επιστρέψετε.
Ασύρματα ακουστικά, κινητά και καρκίνος – Τι λένε οι επιστήμονες
Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι τα ασύρματα ακουστικά αποτελούν εφεύρεση των τελευταίων ετών και έτσι τα δεδομένα που έχουμε ως προς τη μακροχρόνια χρήση τους είναι περιορισμένα.
Τί λένε οι Επιστήμονες
«Μολονότι δε μπορούμε να γνωρίζουμε επακριβώς το ρίσκο που εγκυμονούν οι συσκευές αυτές, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ορισμένους πιθανούς κινδύνους», αναφέρει η έγκριτη ιατρική ιστοσελίδα «Healthline».
Το 2015, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «The Medium» δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ στο οποίο διάφοροι επιστήμονες εξέφραζαν τους φόβους τους σε σχέση με τις πιθανές επιπτώσεις των ασύρματων ακουστικών στην υγεία μας. Όπως τόνισαν οι ειδικοί, οι ανησυχίες αυτές δεν αφορούν μόνο τα ασύρματα ακουστικά αλλά και όλες τις ασύρματες συσκευές που λειτουργούν με κύματα ραδιοσυχνοτήτων.
«Η ανησυχία μου σε σχέση με τα ασύρματα ακουστικά είναι ότι το σημείο όπου τοποθετούνται μέσα στο αυτί εκθέτει τους ιστούς στον εγκέφαλό μας σε αρκετά υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων. Πιθανοί κίνδυνοι είναι οι όγκοι στον εγκέφαλο και διάφορες νόσοι που σχετίζονται με τις μη ομαλές λειτουργίες των κυττάρων», είχε αναφέρει τότε ο Τζέρι Φίλιπς, καθηγητής βιοχημείας στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο.
Από την άλλη, έχουν γίνει αρκετές μελέτες που έχουν δείξει ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα ασύρματα ακουστικά είναι σημαντικά μικρότερη συγκριτικά με εκείνη που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα, πολλοί μεγάλοι οργανισμοί όπως είναι ο αμερικανικός FDA και ο αμερικανικός CDC αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν πως υπάρχει κίνδυνος από την μακροχρόνια χρήση ούτε των μεν ούτε των δε.
Οχι πάνω από μια ώρα χρήσης την ημέρα
Όσο για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πλέον προτείνει σε όσους φορούν ασύρματα ακουστικά η χρήση τους να μην ξεπερνά την 1 ώρα ημερησίως, αν και η συγκεκριμένη οδηγία σχετίζεται πιο πολύ με ανησυχίες που αφορούν πιθανά προβλήματα ακοής, παρά την ανάπτυξη καρκίνου.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε, εντούτοις, ότι το Διεθνές Πρακτορείο Έρευνας για τον καρκίνο έχει χαρακτηρίσει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα ως «πιθανώς καρκινογόνο ουσία». Σχετική ανάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ ΕΔΩ) φαίνεται να συμφωνεί, με βάση μελέτες σε τρωκτικά διάρκειας σχεδόν 10 ετών.
Οι διάφορες μελέτες που έδειξαν τη σύνδεση μεταξύ ασύρματων συσκευών που λειτουργούν με ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων, σε συνδυασμό με το ρεπορτάζ του «The Medium», παρακίνησε 247 επιστήμονες από 42 διαφορετικές χώρες να απευθύνουν υπογεγραμμένη επιστολή προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Ηνωμένα Έθνη.
Στην επιστολή αυτή, ζητούσαν από τους διεθνείς αυτούς οργανισμούς να επιβάλλουν αυστηρότερες οδηγίες σχετικά με τις συσκευές που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Σημειώνουμε εδώ ότι η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων είναι ένας τύπος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας υψηλής συχνότητας, που συχνά εκπέμπεται από ασύρματες συσκευές, όπως είναι τα ασύρματα ακουστικά.
Ο λόγος του αιτήματος αυτού για περισσότερους περιορισμούς ήταν οι ανησυχίες σε σχέση με την υγεία των χρηστών που εκτίθεντο στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εκπέμπουν οι συσκευές αυτές.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν τα παρακάτω ως πιθανές επιπτώσεις:
- Καρκίνος
- Γενετικές αλλοιώσεις
- Νευρολογικές παθήσεις
- Προβλήματα ως προς τη μάθηση και τη μνήμη
- Προβλήματα που αφορούν το αναπαραγωγικό σύστημα
Η επιστολή είναι ανοιχτή και έχει αναρτηθεί δημόσια στο διαδίκτυο. Μπορείτε να τη διαβάσετε κάνοντας κλικ ΕΔΩ.
Είναι τα ενσύρματα ακουστικά πιο ασφαλή από τα ασύρματα;
Όπως αναφέρει στην ιατρική ιστοσελίδα «Very Well Health» ο διευθυντής στο Κέντρο Οικογενειακής Υγείας του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, οι εκπομπές των ασύρματων συσκευών δεν είναι το μόνο πράγμα που θα έπρεπε να μας απασχολεί.
Μεγάλη σημασία έχει και ο ρυθμός ειδικής απορρόφησης (SAR), η ποσότητα δηλαδή που το ανθρώπινο σώμα απορροφά όταν εκτίθεται σε μια ασύρματη συσκευή. Αυτό σημαίνει εγγύτητα των ασύρματων ακουστικών στο κεφάλι μας, καθώς τοποθετούνται στο εσωτερικό του αυτιού μας, θα μπορούσε να αποτελεί λόγο σοβαρής ανησυχίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο καλό θα ήταν να κάνουμε σωστή χρήση και να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μέχρι να έχουμε επαρκεί δεδομένα πάνω σ’ αυτό το ζήτημα. Ειδικότερα, προτείνει να μη χρησιμοποιούμε το κινητό όταν το σήμα δεν είναι καλό και να διατηρούμε τις απαραίτητες αποστάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
«Σε συνομιλίες που διαρκούν πολύ, προσπαθήστε να προτιμήσετε το μεγάφωνο του κινητού σας. Το ίδιο ισχύει και για τη μουσική, εφόσον κάτι τέτοιο είναι δυνατό. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό για τα παιδιά, τα οποία έχουν μικρότερα κεφάλια και πιο λεπτά κρανία, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευαίσθητα στην ραδιενέργεια», αναφέρει η δρ. Σαντός Κεσάρι, νευρο-ογκολόγος στο Ινστιτούτο Καρκίνου του Τζον Γουέιν.
Τέλος, η ιστοσελίδα «Descriptive audio» αναφέρει ότι τα ενσύρματα ακουστικά θεωρούνται ως μια καλύτερη εναλλακτική από τα ασύρματα, από άποψη ακτινοβολίας.
Μελέτες
Σε αυτήν τη σελίδα και τον παρακάτω πίνακα, θα φέρουμε μια λίστα μελετών που δείχνουν τον βιολογικό μηχανισμό και την επίδραση της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων .
# | Ερευνητής, Έτος, χώρα, που δημοσιεύτηκε στις | Σχετικά με τη μελέτη | Κατώτατη γραμμή και συνάφεια |
1 | SALFORD, Σουηδία, 2003, Environ Health Perspect . 2003 Jun; 111(7): 881–883. | Βλάβη RFR BBB Αυτή η μελέτη έδειξε βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό και στα νευρικά κύτταρα ή στους εγκεφάλους του ρυθμού που εκτέθηκαν σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων από κινητά τηλέφωνα. Το επίπεδο ραδιοσυχνοτήτων δεν προκάλεσε αλλαγές θερμοκρασίας, αλλά κατέστρεψε το φράγμα αίματος-εγκεφάλου, το οποίο πιθανότατα ήταν η αιτία των βλαβών του Roth. Μελέτη – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1241519/pdf/ehp0111-000881.pdf (PMCID: PMC1241519) Διάλεξη του Salford – http://youtu.be/E_WJ_aJPWIA Άλλες μελέτες σε το ίδιο πεδίο: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12076339 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25598203 Στην αριστερή πλευρά της εικόνας ένας μη εκτεθειμένος εγκέφαλος, στη δεξιά πλευρά ένας εκτεθειμένος εγκέφαλος. | Σχετικό με τη χρήση κινητού τηλεφώνου και την έκθεση σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων γενικά. |
2 | Henry Lai, ΗΠΑ, 1996 Int J Radiat Biol. 1996 Απρ, 69(4):513-21. | Διακοπές DNA μετά από έκθεση σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων Σε αυτή τη μελέτη, ο Henry Lai έδειξε ότι η χαμηλή στάθμη, μη θερμική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων στα 2,45 GHz (επίπεδο SAR 1,2 W/Kg) προκάλεσε θραύση του DNA. Μελέτη – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8627134 (PMID: 8627134) Διάλεξη του Henry Lai – http://youtu.be/JrBjQJhHfzk Στην παραπάνω εικόνα, στη δεξιά πλευρά το DNA σπάει από ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων, στη μεσαία θραύση DNA που προκαλείται από ακτινοβολία ακτίνων Χ, στην αριστερή πλευρά ελέγχου | Θραύσματα DNA που προκαλούνται από ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων από κινητά τηλέφωνα. |
3 | Josef Friedman, Rony Seger, 2007, The Weizmann Institute of Science, Rehovot 76100, Ισραήλ (PMCID: PMC2267306) | Οξειδωτικό στρες που προκαλείται από RFR Αυτή η μελέτη έδειξε πώς η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων χαμηλού επιπέδου δημιουργεί στρες ERK στα κύτταρα και διαταραχές στην επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων. Μελέτη – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17456048 (PMCID: PMC2267306) Παρόμοια μελέτη – Ουκρανία-ΗΠΑ-Βραζιλία 2014 – http://www.scopemed.org/fulltextpdf.php?mno= 154583 Στην παραπάνω εικόνα, ο τρόπος με τον οποίο η ακτινοβολία RF προκαλεί οξειδωτικό στρες στα κύτταρα. | Όλη η έκθεση σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων. |
4 | Martin Pall, ΗΠΑ, 2013 J Cell Mol Med . 2013 Αύγ. 17(8): 958–965. (PMCID: PMC3780531) | Επίδραση στην υγεία της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων που προκαλείται από την ενεργοποίηση του VGCC Σε αυτό το άρθρο, ο Martin Pall δείχνει πώς το RFR προκαλεί επιπτώσεις στην υγεία και βλάβες σε βιολογικά συστήματα μέσω της ενεργοποίησης του VGCC (Voltage Gated Calcium Channels). Μελέτη – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3780531/ (PMCID: PMC3780531) Διάλεξη βίντεο – https://youtu.be/zf3ayl6c4Yw RFF μέσω VGCC από τον Martin Pall | Έκθεση σε χαμηλού επιπέδου RFR |
5 | Nora D. Volkow, ΗΠΑ, 2011 JAMA. 2011, 305(8):808-813. doi:10.1001/jama.2011.186 | Επιδράσεις της έκθεσης σε σήματα ραδιοσυχνοτήτων κινητού τηλεφώνου στον μεταβολισμό της γλυκόζης του εγκεφάλου Σε αυτή τη μελέτη, η Nora Volkow δείχνει ότι το RFR από ένα κινητό τηλέφωνο, σύμφωνα με το πρότυπο CDMA, έχει σαφή επίδραση στον εγκέφαλο. Η μελέτη δείχνει αλλαγές στα επίπεδα κατανάλωσης γλυκόζης στον εγκέφαλο ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε RFR από το κινητό τηλέφωνο. Η μελέτη – http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=645813 JAMA. 2011, 305(8):808-813. doi:10.1001/jama.2011.186 * Μια ομάδα από την Κίνα έδειξε παρόμοια αποτελέσματα στο LTE 4G RFR – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24012322 277-86. doi: 10.1016/j.clinph.2013.07.018.Epub 2013 4 Σεπτεμβρίου. Πλήρες κείμενο – http://www.prlog.org/12215083-lte-cell-phone-radiation-affects-brain-activity-in-cell- phone-users.html Στην παραπάνω εικόνα, στην αριστερή πλευρά ένας εκτεθειμένος εγκέφαλος, ενώ στη δεξιά πλευρά έλεγχος. | Η χρήση κινητού τηλεφώνου επηρεάζει τον εγκέφαλο |
6 | Alexander Lerchl and his team from Germany, 2015 Biochemical and Biophysical Research Communications Volume 459, Issue 4 , 17 April 2015, Σελίδες 585-590 | Προαγωγή όγκου με έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων κάτω από τα όρια έκθεσης για τον άνθρωπο Έχουν αναφερθεί σε μια μελέτη του 2010 επιδράσεις που προωθούν τον όγκο των ποντικών που εκτέθηκαν σε ραδιοσυχνότητες ραδιοσυχνοτήτων. Αυτή η ομάδα επανέλαβε τη μελέτη με μεγαλύτερους αριθμούς ποντικών ανά ομάδα. Η ομάδα μπόρεσε να επιβεβαιώσει πλήρως τα προηγούμενα αποτελέσματα, επομένως τα αποτελέσματα είναι αναπαραγώγιμα. Προφανώς, δεν είναι εμφανής καμία σαφής σχέση δόσης-απόκρισης.• Η ομάδα υποθέτει ότι οι μεταβολικές αλλαγές είναι υπεύθυνες για τα αποτελέσματα που παρατηρούνται. Μελέτη – http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006291X15003988 ( doi:10.1016/j.bbrc.2015.02.151 ) Σχετικά με τη μελέτη – http://www.microwavenews.com/news-center/ rf-animal-cancer-promotion Πρωτότυπη μελέτη από το 2010 – http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/09553001003734501 Στην παραπάνω εικόνα, τα αποτελέσματα της μελέτης | Ολόσωμη έκθεση RFR από πηγές UMTS |
7 | Μια ομάδα από την Ινδία, 2015, Int J Toxicol. 2015 Μάιος-Ιούνιος;34(3): | Γνωστική εξασθένηση και νευρογενοτοξικές επιδράσεις σε αρουραίους που εκτέθηκαν σε ακτινοβολία μικροκυμάτων χαμηλής έντασης «Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αυξημένο επίπεδο HSP70 και βλάβη του DNA στον εγκέφαλο ζώων που εκτέθηκαν σε μικροκύματα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρόνια έκθεση σε μικροκύματα χαμηλής έντασης στο εύρος συχνοτήτων από 900 έως 2450 MHz μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες επιπτώσεις στον εγκέφαλο». Η μελέτη – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25749756?dopt=Abstract (PMID: 25749756 ) 284-90. doi: 10.1177/1091581815574348.Epub 2015 5 Μαρτίου. | Χρόνια έκθεση σε χαμηλού επιπέδου RFR |
8 | Ομάδα από την Κορέα , 2017 Sci Rep . 2017; 7: 41129. Δημοσιεύθηκε διαδικτυακά 20 Ιανουαρίου 2017 | Η μακροχρόνια έκθεση σε 835 MHz RF-EMF προκαλεί υπερκινητικότητα, αυτοφαγία και απομυελίνωση στους φλοιώδεις νευρώνες των ποντικών Μελέτη – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5247706/ http://ehtrust.org/wp-content/uploads/Yuri-Feldman-and-Paul-Ben-Ishai-Abstract. pdf https://ieeexplore.ieee.org/abstract/document/6395794 https://ieeexplore.ieee.org/document/8016593 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0013935118300331 www.researchgate.net/publication/331357481_Human_sweat_ducts_as_helical_antennas_in_the_sub-THz_frequency_range-an_overview https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22170380 22170380 hyperactivity , αυτοφαγία και απομυελίνωση στους φλοιώδεις νευρώνες του ποντίκια | η μακροχρόνια έκθεση προκάλεσε υπερκινητικότητα και βλάβη στη μυελίνη |
Η παραπάνω λίστα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Δείτε περισσότερα Βιολογικός μηχανισμός και επίδραση της RF στο: