Slide show

Illuminati (Ιλλουμινάτοι): Παγκόσμιοι κυρίαρχοι ή πρωταγωνιστές μυθοπλασίας ?


Οι Ιλλουμινάτι (λατινικά: Illuminati, ακριβής μετάφραση: Πεφωτισμένοι) ήταν μέλη μυστικής οργάνωσης στα τέλη του 18ου αιώνα στην Ευρώπη με αφετηρία την Βαυαρία. Απώτερος στόχος τους ήταν η εξάπλωση των ιδεών του διαφωτισμού στην ήπειρο. Πηγή αυτής της μυστικότητας ήταν οι φιλελεύθερες πεποιθήσεις τους που τους έφερνε σε σύγκρουση με την συντηρητική και μοναρχική Ευρώπη. Η οργάνωση διαλύθηκε ύστερα από παρέμβαση της Καθολικής εκκλησίας αλλά πλήθος θρησκευτικών οργανώσεων διεκδικούν το όνομά της.

Η λέξη Illuminati έχει λατινικές ρίζες. Το ρήμα illuminate (διαφωτίζω) σύμφωνα με το Merriam Webster, εμφανίζεται τον 15ο αιώνα. Προέρχεται από το λατινικό illuminates, όπου lumin είναι το φως. Γι’ αυτό οι Illuminati ονομάζονταν οι πρώτοι Χριστιανοί που θεωρούνταν ότι λάμβαναν επιφοίτηση με το βάπτισμά τους. Ακολούθησαν οι Ισπανοί Alumprados, οπαδοί μιας μυστικιστικής κίνησης του 16ου και του 17ου αιώνα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Καθολική Εκκλησία… φρόντισε για την αμείλικτη καταδίωξή τους ενώ η Ιερά Εξέταση εξέδωσε τρία διατάγματα εναντίον τους (1568, 1574 και 1623). Illuminati αποκαλούνταν επίσης οι οπαδοί του Σουηδού φιλοσόφου και θεολόγου Emanuel Swedenborg (1668-1772). Όμως οι… γνήσιοι Illuminati που μας απασχολούν μέχρι σήμερα είναι τα μέλη του Τάγματος που ιδρύθηκε στη Βαυαρία το 1776.


Οι Πεφωτισμένοι ήταν μια μυστική οργάνωση που ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα από τον Άνταμ Βάισχαουπτ στη Βαυαρία. Στόχος της οργάνωσης ήταν η διάδωση των ιδεών του Διαφωτισμού, όπως την Δημοκρατία, την ανεξιθρησκεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πάρα πολλοί μύθοι και θεωρίες συνωμοσίας έχουν ως επίκεντρο την επιβίωση της οργάνωσης και τις δραστηριότητές της, στις οποίες περιλαμβάνονται η Γαλλική Επανάσταση και ο αγώνας έκτοτε, μαζί με την Καθολική Εκκλησία, για την προώθηση της παγκοσμιοποίησης.

Ο καθηγητής εκκλησιαστικού δικαίου και πρακτικής φιλοσοφίας του πανεπιστημίου της Ίνγκολστατ στη Βαυαρία, Άνταμ Βάισχαουπτ (1748-1830), ίδρυσε την 1η Μαΐου του 1776 με δύο μαθητές του την Ένωση, η οποία αρχικώς έφερε το όνομα «Perfectibilists». Σαν σύμβολο της οργάνωσης επέλεξε την κουκουβάγια, σύμβολο της Μινέρβα, της θεάς της γνώσης των Ρωμαίων, (αντίστοιχη της θεάς Αθηνάς των αρχαίων Ελλήνων).

Στο παρασκήνιο βρισκόταν το πνευματικό περιβάλλον του πανεπιστημίου, στο οποίο στην πράξη κυριαρχούσαν οι Ιησουίτες, οργάνωση που είχε διαλυθεί τρία έτη πριν. Ο εικοσιοκτάχρονος Βάισχαουπτ ήταν ο μοναδικός καθηγητής του Ίνγκολστατ χωρίς παρελθόν στην Εταιρεία και ήταν αντιστοίχως απομονωμένος από το διδασκαλικό προσωπικό, επίσης εξαιτίας του ενθουσιασμού του για τις πεφωτισμένες ιδέες του. Για να προστατεύσει τους μαθητές του από τις ραδιουργίες των Ιησουϊτών και ιδίως για να τους εξασφαλίσει πρόσβαση στη σύγχρονη κριτική εκκλησιαστική λογοτεχνία, ίδρυσε την «Ένωση της μυστικής γνώσης», η οποία στις αρχές αποτελούταν από μόλις είκοσι άτομα.


Πέραν τούτου, ο ιδρυτής είδε στην Οργάνωση των Ροδόσταυρων, μία μυστική πνευματική οργάνωση ανήκουσα στη Μασονία, ένα κακό αενάως αυξανόμενο που έπρεπε να καταπολεμηθεί. Ο Βάισχαουπτ κατέγραψε τους λόγους για την ίδρυση της ένωσης στην επιστολή Pythagoras oder Betrachtungen über die geheime Welt und Regierungskunst (Ο Πυθαγόρας ή οι παρατηρήσεις σχετικά με τον μυστικό κόσμο της Τέχνης της κυβέρνησης):


Όμως δύο γεγονότα στάθηκαν αποφασιστικά. Συμπεριλαμβανομένου του ότι εκείνο τον καιρό, το 1776 ένας αξιωματούχος στο Burghausen, με το όνομα Ecker είχε ιδρύσει μία στοά προσανατολισμένη στην αλχημεία που είχε αρχίσει να εξαπλώνεται τάχιστα. Ένα μέλος της έφτασε στο Ίνγκολστατ για να κάνει γνωστή τη στοά και να προσελκύσει τους ευφυέστερους των σπουδαστών. Δυστυχώς η εκλογή του αφορούσε ακριβώς αυτούς τους οποίους κι εγώ είχα εντοπίσει. Η σκέψη ότι είχα χάσει με τέτοιο τρόπο τόσο ευέλπιδες νεαρούς και να τους βλέπω τώρα να πλησιάζουν την αλχημεία και παρόμοιες ανοησίες, ήταν για μένα μαρτυρικό και αβάσταχτο. Για το λόγο αυτό πήγα και ζήτησα βοήθεια από έναν νέο, στον οποίο είχα απόλυτη εμπιστοσύνη. Και (αυτός) μου έδωσε κουράγιο να ασκήσω την επιρροή μου στους σπουδαστές και (να καταπολεμήσω) τις υπερβολές αυτές με ένα εμβόλιο που χορηγήθηκε μέσω της άμεσης ίδρυσης μιας ένωσης.

Η οργάνωση πήρε μία πρώτη ώθηση το 1778, όταν ένας παλιός μαθητής και πρόεδρος της Palatinado Renano την αναδιοργάνωσε. Ο Βάισχαουπτ πρότεινε σαν νέο όνομα το «Bienenorden» (Οργάνωση των Μελισσών), διότι οραματιζόταν ότι οι οπαδοί θα συνέλεγαν το νέκταρ της γνώσης, κατευθυνόμενοι από μία μέλισσα βασίλισσα, αλλά στο τέλος προτιμήθηκε το «Bund der Illuminaten» (Ένωση των Πεφωτισμένων) και μετά το «Illuminatenorden» (Οργάνωση των Πεφωτισμένων). Από την ένωση της σοφίας θα δημιουργούνταν μία μυστική οργάνωση που δεν μπορούσε να αρνηθεί την προέλευση του οργανωτικού της μοντέλου από την Εταιρεία του Ιησού.

Σύντομη άνθηση
Μία επόμενη αναδιοργάνωση έλαβε χώρα το 1780 μετά την είσοδο στην οργάνωση του αριστοκράτη Adolph von Knigge. Το 1782, ο Adolph Freiherr Knigge εφοδίασε την οργάνωση με μία δομή παρά μασονική, με τον Weishaupt και τον Knigge, ως διευθυντές του επονομαζόμενου «Άρειου Πάγου». Με αυτή την νέα διανομή αρμοδιοτήτων, οι Πεφωτισμένοι πέτυχαν να στρατολογήσουν στις τάξεις τους πολλούς μασόνους και να εισχωρήσουν σε ολόκληρες στοές.


Στο παρασκήνιο βρισκόταν η κρίση που άρχισε προς το 1776 ανάμεσα στους υψηλούς Γερμανούς μασόνους με την αποκοπή τους από τη ναϊτική Αυστηρή Τήρηση. Ο Karl Gotthelf von Hund und Altengrotkau είχε κατορθώσει να προσελκύσει τις διάφορες στοές υπό τις διαταγές του μέσω ενός απολιτικού-ρομαντικού τελετουργικού, που διασφάλιζε ότι θα ήταν διάδοχος της οργάνωσης των Ναϊτών που διαλύθηκε το 1312. Κατά τη διάρκεια πολλών ετών, επιπλέον είχε διαβεβαιώσει τους πάντες ότι διατηρούσε επαφές με «άγνωστους ανωτέρους», που τον είχαν μυήσει στη μασονία. Καθώς όταν πέθανε το 1776, κανείς από τους «μυστικούς ανώτερους» δεν επικοινώνησε μαζί τους, υπήρχε μεγάλη σύγχυση στη στοά. Στο μασονικό συνέδριο της Αυστηρής Τήρησης που έλαβε χώρα στο Βίλχελμσμπαντ ανάμεσα στις 16 Ιουλίου και την 1η Σεπτεμβρίου 1782, ο Knigge και ο δεύτερος αντιπρόσωπος των Πεφωτισμένων, Franz Dietrich von Ditfurth, ένας εκδηλωτικός ριζοσπάστης Πεφωτισμένος, πήραν την κοινή γνώμη με το μέρος της οργάνωσής τους. Το ναϊτικό σύστημα εγκαταλείφθηκε και η οργάνωση του Ροδόσταυρου περιορίστηκε σε μειοψηφία στην προσπάθειά της να διατηρήσει εκείνη την παράδοση. Αμφότεροι οι Πεφωτισμένοι κατάφεραν, συμπεριλαμβανομένου και του Johann Christoph Bode, να κερδίσουν ένα σημαντικό αντιπρόσωπο στην Αυστηρή Τήρηση.


Κρίση και απαγόρευση
Συνέπεια τούτων, ο αριθμός των μελών αυξήθηκε ραγδαία, εντούτοις την ίδια στιγμή αυτή η επιτυχία σήμανε την αρχή του τέλους: Ο Knigge δεν έβλεπε να εκτιμάται η προσφορά του, καθώς αυξανόταν η οργάνωση και απείλησε με επιστολές να καταδώσει τα μυστικά της στους Ιησουίτες και στους Ροδόσταυρους. Η ενέργειά του αυτή ενίσχυσε τη δυσπιστία του Weishaupt, στον οποίο δημιουργούνταν σημαντικές ανησυχίες εκ του ότι ο Knigge και με τη σειρά του ο επιμελής Bode είχαν προσεταιριστεί τον πρίγκηπα Karl von Hessen-Kassel και τον Ferdinand von Braunschweig, καθώς επίσης και τον δούκα Ernst von Sachsen-Gotha και τον Carl August von Sachsen-Weimar, όλους εκείνους τους εκπρόσωπους της απολυταρχίας. Οι υποψίες αυτές δεν ήταν ανεδαφικές, καθώς ο Carl August και ο ιδιωτικός του σύμβουλος Goethe, είχαν εγγραφεί μόνο και μόνο για να ερευνήσουν την Οργάνωση.


Ως αποτέλεσμα οξύνθηκαν οι ασυμφωνίες μεταξύ Weishaupt και Knigge μέχρι του σημείου η Οργάνωση να απειλείται με διάλυση. Τον Φεβρουάριο του 1784 συ κλήθηκε στη Βαϊμάρη για το σκοπό αυτό ένα διαιτητικό δικαστήριο με το όνομα «κογκρέσο». Προς έκπληξη του Knigge η κρίση του συμβουλίου στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Goethe, ο J. G. Herder και ο Herzog Ernst von Sachsen-Gotha ήταν ότι έπρεπε να δημιουργηθεί ένας νέος Άρειος Πάγος. Αυτό έμοιαζε ένας ανεκτός συμβιβασμός. Αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, ο ιδρυτής της οργάνωσης συνέχισε να ασκεί μεγάλη επιρροή ακόμη και χωρίς να έχει την επίσημη προεδρία στον Άρειο Πάγο, γεγονός το οποίο αποτέλεσε μια μεγάλη ήττα για τον Knigge. Αφού συμφωνήθηκε η σιωπή και η επιστροφή όλων των εγγράφων, την πρώτη Ιουλίου ο Knigge εγκατέλειψε την Οργάνωση. Στον καιρό που ακολούθησε αποποιήθηκε την επιθυμία να διορθώσει τον κόσμο μέσω μυστικών κοινωνιών. Από την μεριά του ο Weishaupt παρέδωσε τη διεύθυνση της Οργάνωσης στον Johann Martin, κόμη της Stolberg-Roßla.

Στο Σύμπαν των Ελλήνων Illuminati

Κατά τη διάρκεια των εσωτερικών διαμαχών οι μυστικές εταιρείες είχαν προσελκύσει την προσοχή των αρχών της Βαυαρίας. Το επίκεντρο των υποψιών ήταν οι δολοφόνοι που ήταν κοντά στους πεφωτισμένους και προσπαθούσαν να αλλάξουν την παραδοσιακή Οργάνωση, εμφιλοχωρώντας στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων για να πετύχουν ένα «Λογικό Κράτος». Συνεπεία αυτού στις 22 Ιουνίου του 1784 ο Πρίγκιπας-εκλέκτορας Karl Theodor απαγόρευσε όλες τις «κοινότητες, κοινωνίες ή αδελφότητες» που εγκαθιδρύθηκαν χωρίς την έγκριση των αρχόντων.

Στις 3 Μαρτίου 1785, υπό την πίεση του Peter Frank, σύμβουλου του βαρόνου του Kreitmayer, του βαρόνου του Törring – που ανήκε στους Ροδόσταυρους – και άλλων ευγενών, δημοσίευσε μία πρόσθετη διακήρυξη που αυτή τη φορά απαγόρευε την οργάνωση των Πεφωτισμένων και των Μασόνων κατονομάζοντάς τους και θεωρώντας τους μεγάλους προδότες και εχθρούς της θρησκείας. Μέσα από οικιακά αρχεία κατασχέθηκαν διάφορα έγγραφα της οργάνωσης που πρόσφεραν διαδοχικές ενδείξεις για τη ριζοσπαστικότητα των σκοπών της οργάνωσης. Έγγραφα που βρέθηκαν σε έναν αγγελιαφόρο που διέφευγε αποκάλυψαν το όνομα ενός μέλους. Ακριβώς το ίδιο έτος ο πάπας Πίος ΣΤ' διασαφήνισε σε δύο επιστολές του προς τον επίσκοπο της Φριζίας (18 Ιουλίου και 12 Νοεμβρίου) ότι η προσκόλληση στην οργάνωση ήταν ασύμβατη με την καθολική πίστη.

What Actually ARE the Illuminati?

Ως φυσικό επακόλουθο των απαγορεύσεων στα 1784 και 1785 υπήρξαν διωγμοί των μελών. Κάποιοι σύμβουλοι και αξιωματούχοι έχασαν τις θέσεις τους, κάποια μέλη εξορίστηκαν, αλλά κανείς δεν φυλακίστηκε. Ο ίδιος ο Weishaupt του οποίου ο ρόλος ως ιδρυτή δεν αναγνωριζόταν στην αρχή, κίνησε τις υποψίες αλλά τράπηκε σε φυγή μόνο όταν ήταν αναγκασμένος να ασπαστεί την καθολική πίστη, πρώτα στην ελεύθερη αυτοκρατορική πόλη Ρατισμπόνα και το 1787 ξανά στην Γκόθα, όπου ο Herzog Ernst του παρείχε μια αργομισθία ως σύμβουλου.

Τον Απρίλιο του 1785 ο κόμης Stolberg-Roßla ανακήρυξε επισήμως την αναστολή λειτουργίας της οργάνωσης – μετά από προσωρινές καταργήσεις. Ο Bode εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση για να διατηρήσει την ένωση στη ζωή και προσπάθησε να την αναβιώσει με τη βοήθεια των οργανώσεων Iglesia minerval de Weimar και Orden de los amigos invisibles, αλλά υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την προσπάθειά του το 1790 εξαιτίας του αυστηρού κλίματος εναντίον των πεφωτισμένων κατά τα έτη της αναγέννησης. Οι ερευνητές σε γενικές γραμμές συμφωνούν ότι η αποδόμηση της οργάνωσης των πεφωτισμένων ήταν πλήρης.

Στις 16 Αυγούστου 1787 δημοσιεύτηκε ένα τρίτο και αυστηρότερο δημοσίευμα απαγόρευσης, με ποινή θανάτου, της στρατολόγησης μελών για τους Μασόνους και τους Πεφωτισμένους. Αυτά τα δημοσιεύματα εξαπέλυσαν μία πρώτη υστερία κατά των πεφωτισμένων, ειδικότερα υπήρχαν υποψίες για διαταραχές στις μυστικές ριζοσπαστικές ενώσεις των πεφωτισμένων. Ένα δεύτερο κύμα, σαφώς πιο ενεργειακό, ξέσπασε κατά τη Γαλλική Επανάσταση, οπότε ο φόβος για τους Ιακωβίνους συγχωνεύθηκε με αυτόν για τους Πεφωτισμένους. Υπό αυτήν την ψυχική κατάσταση ο Υπουργός του Βαυαρικού κράτους Maximilian von Montgelas, ο οποίος με τη σειρά του είχε υπάρξει πεφωτισμένος, απαγόρευσε όλες τις μυστικές οργανώσεις με την άνοδό του στην εξουσία το 1799 και ξανά το 1804. Το πόσο έντονη ήταν η δημόσια έξαρση στα χρόνια περί την Γαλλική Επανάσταση για τις μυστηριώδεις και ανησυχητικές μυστικές ή πρωτοπόρες ενώσεις, διαφαίνεται σε διαφορετικά λογοτεχνικά έργα της εποχής, από το Der Geisterseher του Σίλερ μέχρι το Der Groß-Cophta του Γκαίτε και τις ανησυχητικές κοινωνίες του Los años de aprendizaje de Wilhelm Meister, περνώντας στον Jean Pauls Die unsichtbare Loge (1793). Σήμερα το μόνο που θυμίζει στο Ίνγκολστατ την οργάνωση είναι μία αναμνηστική πλακέτα στο κτίριο όπου βρισκόταν η σάλα συγκεντρώσεων των πεφωτισμένων. Το κτίριο αυτό βρίσκεται στον αριθμό 23 της οδού Theresien, προηγουμένως Am Weinmarkt 298.

Σήμερα, υφίστανται Ιλλουμινιστικοί βαθμοί στον Αρχαίο και Αρχέγονο Ανατολικό Τύπο Misraim-Memphis, ως συνέπεια της εφαρμογής των αυθεντικών Τυπικών των δύο Τύπων τα οποία τους περιλάμβαναν.

Η εποχή μας θα μπορούσε σίγουρα να χαρακτηριστεί και ως εποχή όπου κυριαρχούν οι θεωρίες συνωμοσίας. Σχεδόν για καθετί, υπάρχει πλέον και μία παραφιλολογία που σε κάποιες περιπτώσεις έχει κάποια βάση, ενώ σε άλλες, στις περισσότερες, αυτή η παραφιλολογία ξεπερνά και τα όρια του γελοίου…

Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των θεωριών συνωμοσίας είναι και οι περίφημοι Illuminati ή Πεφωτισμένοι. Πολλοί έχουν ακούσει γι’ αυτούς αλλά λίγοι γνωρίζουν λεπτομέρειες. Σκεφτήκαμε λοιπόν να γράψουμε περισσότερα για τους Illuminati που όσο κι αν φαίνεται παράξενο υπήρξαν επίσημα σαν Τάγμα μόνο για δέκα χρόνια (18ος αιώνας) αλλά κυρίως χάρη σε κάποια βιβλία έγιναν παγκόσμια… διάσημοι μέχρι σήμερα.

Η ιστορία των Illuminati
Η μυστική αυτή οργάνωση ιδρύθηκε στην πόλη Ίνγκολσταντ της Βαυαρίας την 1η Μαΐου 1776, από τον 28χρονο τότε Άνταμ Βαϊσχάουπτ (1748-1830), καθηγητή του Φυσικού και Κανονικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της βαυαρικής πόλης. Ο Βαϊσχάουπτ ήταν Εβραίος που ανατράφηκε ως Καθολικός, αργότερα όμως προσχώρησε στον Προτεσταντισμό. Ήταν ο πρώτος λαϊκός που πήρε αυτή τη θέση στο Πανεπιστήμιο και σύντομα βρέθηκε σε αντιπαράθεση με τους Καθολικούς ιερείς και ακαδημαϊκούς.

Ήταν γοητευμένος από τα παγανιστικά μυστήρια και τον Πυθαγόρα. Το 1774 εντάχθηκε στους Ελευθεροτέκτονες όμως δεν βρήκε σ’ αυτούς όσα περίμενε.

Έτσι μαζί με τέσσερις μαθητές και φίλους του, προχώρησε στην ίδρυση του Τάγματος των Illuminati. Το αρχικό τους όνομα ήταν «Perfectibilists» (αποδίδεται στα ελληνικά ως «Το Τάγμα των Τελείων») ενώ οι Illuminati ήταν γνωστοί και ως «Αρχαίοι Πεφωτισμένοι Προφήτες της Βαυαρίας». Στόχος του Βαϊσχάουπτ ήταν η τελειοποίηση του ατόμου αλλά και του κόσμου. Πίστευε ότι ο κόσμος μπορεί να τελειοποιηθεί αν καταργηθούν τα έθνη και οι θρησκείες. Ήταν αντίθετος στον θεσμό της μοναρχίας ενώ μακροπρόθεσμα στόχευε στην κατάργηση όλων των κοινωνικών δομών, ακόμα και του γάμου!

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Βαϊσχάουπτ που μορφώθηκε από Ιησουίτες, θέλησε να τους αντιγράψει. Αν και απεχθανόταν τις ιδέες τους, θαύμαζε την εσωτερική πειθαρχία τους. Ωστόσο οι πεποιθήσεις των Illuminati στις οποίες αναφερθήκαμε ήταν εντελώς αντίθετες με εκείνες των Ιησουιτών. Τα μέλη των Illuminati ήταν οργανωμένα σε πυρήνες που λογοδοτούσαν σε έναν Άγνωστο Ανώτερο διατηρώντας έτσι τη μυστικότητα.

Ο ιδρυτής τους διατηρούσε ακλόνητη πίστη στα μυστικά δόγματα και τις αρχαίες διδασκαλίες σοφίας που θεωρούσε ότι βρίσκονταν τόσο στην καρδιά του Ελευθεροτεκτονισμού όσο και του Ροδοσταυρισμού. Σταδιακά οι Illuminati άρχισαν να πληθαίνουν. Το 1779, είχαν 54 μέλη τους σε πέντε στοές (γνωστές ως «αποικίες») σε ολόκληρη τη Βαυαρία. Από τότε άρχισαν να εξαπλώνονται σταδιακά και έξω από αυτή κυρίως μέσω της διείσδυσής τους σε υπάρχουσες τεκτονικές στοές, τις οποίες κατόρθωναν να «καταλάβουν».
Μάλιστα το 1782 επιχείρησαν να «καταλάβουν» ένα ολόκληρο Τάγμα, το «Δόγμα της Αυστηρής Τήρησης» που είχε ιδρυθεί από τον Βαρόνο Καρλ Γκότχελφ φον Χουντ το 1754. Όταν αυτός πέθανε (1776), το Τάγμα του βρισκόταν σε παρακμή. Ο Βαϊσχάουπτ φρόντισε το 1777 να ενταχθεί στο Δόγμα της Αυστηρής Τήρησης. Καθώς οι Άγνωστοι Ανώτεροι του Τάγματος αυτού δεν είχαν αποκαλύψει ούτε τους εαυτούς, ούτε τα μυστικά τους, ο διάδοχος του φον Χουντ στην αρχηγία του Τάγματος, Φερδινάρδος, Δούκας του Μπρούνσβικ, ζήτησε από το Συνέδριο του Βίλχελμσμπαντ το 1782, να κρίνει αν υπήρχαν ποτέ Άγνωστοι Ανώτεροι. Στο συνέδριο υπήρχαν εκπρόσωποι από πολλά τεκτονικά Τάγματα και από τους Illuminati. Επειδή όμως η τακτική τους με την κατάληψη των τεκτονικών στοών είχε γίνει γνωστή, απέτυχαν να ελέγξουν το Δόγμα της Αυστηρής Τήρησης.

Παρά τη δομή των Illuminati ως μυστική εταιρεία, οι επαναστατικές πεποιθήσεις τους άρχισαν να γίνονται γνωστές. Το Κράτος και η Εκκλησία συνασπίστηκαν εναντίον τους. Το 1784 ο Καρλ Τέοντορ, εκλέκτορας της Βαυαρίας απαγόρευσε όλες τις μυστικές εταιρείες και το 1785 οι Illuminati κατονομάστηκαν ως ΄΄ανατρεπτική οργάνωση΄΄. Ο Βαϊσχάουπτ απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο και εξορίστηκε από τη Βαυαρία. Μάλιστα, το 1786 οι βαυαρικές αρχές κατάσχεσαν μεγάλο αριθμό εγγράφων των Illuminati και καταδίωξαν τα μέλη τους, τα περισσότερα από τα οποία έφυγαν απ΄τη χώρα. Ο Βαϊσχάουπτ εγκαταστάθηκε στη Γκότα της Σαξονίας, όπου έλαβε σύνταξη από τον Δούκα Ερνέστο Δ΄.

Δίδαξε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν κι έγραψε διάφορα βιβλία. Όμως οι Illuminati χωρίς αυτόν δεν μπορούσαν να υπάρξουν. Έγιναν κάποιες προσπάθειες από μερικά μέλη τους να ξανασυστήσουν το Τάγμα, όμως απέτυχαν. Έτσι, το 1786 θεωρείται ως έτος διάλυσης των Illuminati. Θα περίμενε κανείς ότι με δεκάχρονη μόνο ιστορία οι Illuminati θα είχαν ξεχαστεί. Όχι μόνο δεν συνέβη αυτό αλλά διακόσια και πλέον χρόνια μετά τη διάλυσή τους η φήμη τους εξακολουθεί να υπάρχει. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, γιαυτό ΄΄ευθύνονται΄΄ δύο βιβλία που γράφτηκαν το 1797 και το 1798, από δύο συγγραφείς που είχαν, ο καθένας ξεχωριστά, διαφορετικές επιδιώξεις. Στα βιβλία τους αυτά, εκτόξευαν διάφορες κατηγορίες εναντίον των Illuminati και έγραφαν γι΄αυτούς εντελώς απίθανα πράγματα. Ας δούμε όμως με περισσότερες λεπτομέρειες τα βιβλία αυτά.

Τζον Ρόμπισον- Ογκιστέν ντε Μπαριέλ: οι πρώτοι… συνωμοσιολόγοι για τους Illuminati
To 1797, o Τζον Ρόμπισον καθηγητής Φυσικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, έγραψε ένα βιβλίο με τον μακροσκελέστατο τίτλο: ΄΄Αποδείξεις Συνωμοσίας Εναντίον όλων των Θρησκειών και Κυβερνήσεων της Ευρώπης από τις Μυστικές Συναντήσεις των Ελευθεροτεκτόνων, των Illuminati και των Αναγνωστικών Εταιρειών Συλλεχθείσες από Αξιόπιστες Πηγές΄΄. Στη σημερινή εποχή των σλόγκαν και της ατάκας οποιοδήποτε βιβλίο με τόσο μεγάλο τίτλο δεν θα πουλούσε πιθανότατα ούτε ένα αντίτυπο!

Στην πραγματικότητα, ο Ρόμπισον στόχευε τους Ελευθεροτέκτονες στους οποίους άνηκε και ο ίδιος. Θεωρούσε ότι υπήρχε ο Βρετανικός Ελευθεροτέκτονισμός, που ήταν καλός, υγιής και κοινωνικά αποδεκτός κι από την άλλη κάποιες ΄΄ύποπτες΄΄ παραλλαγές του σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για τους Illuminati έγραφε ότι ήταν υπερ της κατάργησης όλων των θρησκειών και των κυβερνήσεων και πως ΄΄οι ηγεμόνες θα κυβερνούσαν τον κόσμο με ανεξέλεγκτη δύναμη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα έπαιζαν τον ρόλο οργάνων της φιλοδοξίας των άγνωστων ανωτέρων τους΄΄. Βέβαια, ο Ρόμπισον κάνει μερικά σοβαρά λάθη. Αναφέρεται στον φόβο ενός ηγεμόνα για τους Illuminati το 1772, τέσσερα χρόνια πριν την ίδρυσή τους, ενώ παραθέτει και ομιλίες που έγιναν σε τεκτονικές στοές μετά τη διάλυση των Illuminati.

Ο δεύτερος συγγραφέας που… απογείωσε τη φήμη των Illuminati, ήταν ο αβάς Ογκιστέν ντε Μπαριέλ, πρώην Ιησουίτης, που έγραψε τα «Απομνημονεύματα Χάριν της Ιστορίας του Ιακωβινισμού», ένα τετράτομο έργο που εκδόθηκε το 1797-1798. Ανάμεσα σε όλα όσα γράφει ο ντε Μπαριέλ, ξεχωριστή θέση κατέχει μια ιστορία που διαδόθηκε ευρέως τα επόμενα χρόνια κι έγινε μια από τις αιτίες για την εξάπλωση της φήμης των Illuminati. Συγκεκριμένα, γράφει ότι η πτώση τους άρχισε όταν έναν από τους αγγελιοφόρους τους ο Φραντς ή Γιάκομπ Λαντς χτυπήθηκε από κεραυνό και πέθανε. Στις, τσέπες του βρέθηκαν κωδικοποιημένα μηνύματα από την Άνταμς Βαϊσχάουπτ, τα οποία ανακαλύφθηκαν από τη βαυαρική Αστυνομία και οδήγησαν αμέσως στην απαγόρευση του Τάγματος από την Εκλέκτορα της Βαυαρίας. Επίσης ο ντε Μπαριέλ έγραψε ότι οι Illuminati «είχαν ορκιστεί μίσος εναντίον της Αγίας Τράπεζας και του θρόνου είχαν ορκιστεί να συντρίψουν τον Θεό των Χριστιανών και να εξαφανίσουν εντελώς τους βασιλιάδες της Γης».


Οι θεωρίες συνωμοσίες για τους Illuminati
Οι Ρόμπισον και ντε Μπαριέλ ήταν οι πρώτοι που με όσα έγραφαν στα βιβλία τους για τους Illuminati, ξεκίνησαν τις θεωρίες συνωμοσίας γι΄αυτούς. Ισχυρίζονταν ότι όχι μόνο δεν απέτυχαν να διεισδύσουν στους εκπροσώπους στο Συνέδριο του Βίλχελμσππαντ το 1782, αλλά εκτός από τη διείσδυση πέτυχαν και τη στρατολόγηση ορισμένων από αυτούς.
Και οι δύο συγγραφείς ισχυρίζονται ότι οι επαναστάτες Illuminati έπεισαν τους περισσότερους εκπροσώπους για την αξία του αγώνα τους, με αποτέλεσμα να είναι αυτοί που οργάνωσαν τη Γαλλική Επανάσταση το 1789. Φυσικά και υπήρχαν Ελευθεροτέκτονες ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της Γαλλικής Επανάστασης, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτή οργανώθηκε και ξεκίνησε από συνωμοσία των Τεκτόνων και των Illuminati.

Τη σκυτάλη από τους δύο αυτούς συγγραφείς , πήραν διάφοροι άλλοι που ισχυρίζονταν ότι μπορεί , επίσημα, οι Illuminati να διαλύθηκαν το 1786, ωστόσο πολλά μέλη τους πέρασαν στην παρανομία και έγιναν μέλη ή και ηγέτες σε διάφορες εταιρείες που ασκούν επιρροή μέχρι σήμερα. Στη Μεγάλη Σφραγίδα των Η.Π.Α που σχεδιάστηκε το 1782, ο Παντεπόπτης Οφθαλμός του Θεού πάνω από κόλουρη πυραμίδα, θεωρείται ευρέως, χωρίς όμως να είναι, σύμβολο των Illuminati.

Σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους, οι Illuminati οργάνωσαν την Αμερικανική Επανάσταση, τη Γαλλική Επανάσταση, τη Ρωσική Επανάσταση, διέδωσαν τον αθεϊσμό, δημιούργησαν τον Ο.Η.Ε, την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας!

Άλλοι πάλι ισχυρίζονται, ότι οι πραγματικοί Illuminati είναι τα μέλη της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ, που ιδρύθηκε το 1954. Και άλλοι, ότι είναι το σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα Bohemian Grove (Βοημικό Άλσος ή Άλσος των Ανέμελων), που ιδρύθηκε το 1872 (ή το 1873), από βαριεστημένους δημοσιογράφους, αλλά στη συνέχεια έγινε πολύ σύντομα ΄΄καταφύγιο΄΄ πλούσιων αριστοκρατών που αγόρασαν ένα άλσος με σεκόιες στη Βόρεια Καλιφόρνια, που ονομάστηκε αργότερα Bohemian Grove. Τα μέλη της παγκόσμιας ελίτ που μετέχουν σ΄αυτή την ΄΄κατασκήνωση΄΄ , όπως λέγεται, συνεδριάζουν και καθορίζουν την πορεία της παγκόσμιας πολιτικής.


Οι συνωμοσιολόγοι αναφέρουν ότι από το Bohemian Grove, πέρασαν όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι πρόεδροι των Η.Π.Α των τελευταίων εκατό ετών, όσοι αναφέρονται στη λίστα του περιοδικού ΄΄Fortune΄΄, επίλεκτοι αλλοδαποί ηγέτες, επικεφαλής διεθνών οργανισμών και διάφορες αμφιλεγόμενες προσωπικότητες όπως ο Χένρι Κίσινγκερ. Υποτίθεται ότι εκτός από τις συζητήσεις για την παγκόσμια πολιτική, οι συμμετέχοντες σ΄αυτή την ΄΄κατασκήνωση΄΄, σκηνοθετούν μια παγανιστική τελετή όπου, θυσιάζουν… ένα είδωλο σε μια γιγάντια πέτρινη κουκουβάγια, τον Μολώχ. Επίσης, συμμετέχουν σε όργια με πόρνες, ντύνονται τραβεστί κ.α. Οι συμμετέχοντες είναι αποκλειστικά άνδρες και οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι περνούν δύο εβδομάδες ανεμελιάς, οι δε τελετές είναι θεατρικές παραστάσεις που μιμούνται απλά τις μασονικές τελετές. Δεν γνωρίζουμε αν αυτοί είναι οι Illuminati , πάντως η απροθυμία των ΜΜΕ να καλύψουν αυτή την παράξενη συγκέντρωση, είναι μάλλον περίεργη…
Πάντως όσοι εμπλέκουν τους Illuminati με τα περιβόητα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, σίγουρα κάνουν λάθος, καθώς όπως έχει αποδειχθεί, αυτά είναι πλαστά.

Επίλογος
Μέλη των Illuminati, που είχαν υιοθετήσει ως σύμβολο την κουκουβάγια, σύμβολο της Μινέρβα της θεάς των Ρωμαίων, αντίστοιχης με τη θεά Αθηνά, ήταν σημαίνοντες αξιωματούχοι, επιστήμονες (όπως ο Ιταλοελβετός παιδαγωγός Πεσταλότσι) και συγγραφείς, με κορυφαίο τον Γκαίτε. Πάντως και σήμερα Illuminati εξακολουθούν να υπάρχουν στη Γερμανία. Η έδρα τους έχει μεταφερθεί από το 1907 στο Βερολίνο. Στο Ίνγκολστατ, το μόνο που τους θυμίζει είναι μια αναμνηστική πλακέτα στο κτίριο όπου βρισκόταν η σάλα συγκέντρωσης των πεφωτισμένων . Το κτίριο αυτό βρίσκεται στο νούμερο 23 της οδού Theressian. Οι Illuminati έχουν μάλιστα και ιστοσελίδα, όπου μπορεί όποιος θέλει να διαβάσει περισσότερα γι΄αυτούς.
Βέβαια σημαντικό ρόλο για την εξάπλωση της φήμης των Illuminati έπαιξε το ομώνυμο βιβλίο του Νταν Μπράουν που μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς (2009), σπάζοντας τα ταμεία.

Illuminati υπάρχουν και στην Ελλάδα από το 2016. Η ταυτότητα των μελών τους είναι άγνωστη όπως και οι τελετουργίες τους. Πάντως οι σκοτεινές αίθουσες όπου συγκεντρώνονται, το ξιφίδιο που υπάρχει πάνω στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, οι λεύκες προσωπίδες που καλύπτουν τα πρόσωπα των μελών τους και οι μαύρες μπέρτες που φορούν (άσπρη μπερέ φορά μόνο ο Μέγας Διδάσκαλος) , επιτείνουν ακόμα περισσότερα το μυστήριο απ΄ αυτούς και τις επιδιώξεις τους…
Χορηγός: mixanikos365 διακριτικά στο τέλος του άρθρου χωρίς συνεχείς διαφημήσεις και αναδυόμενα παράθυρα